Friday, May 28, 2010

New Life

Hai uolls! Dah lama gila kot aku tak update blog ni. Terlalu banyak cerita nak dikongsi tapi tak terkeluar pulak perkataan-perkataan yang nak ditype. KAHKAHKAH

Okay, firstly nak bagitahu yang aku dah berjaya daftar sebagai budak U! Currently aku buat Foundation of Law (under MOHE) dekat UiTM Shah Alam. 23hb haritu pergi daftar. Sumpah penat weh nak menganggkut barang! Kena berasak-asak baik bas dari Masjid SAAS ke Kolej Mawar. (Kereta tak dibenarkan masuk sebab sekarang tengah musim konvo) Baru beberapa hari duduk sini aku dah start rindu rumha. Eh sebelum terlupa, nak wish THANK YOU HUSNA KHAIRUDDIN sebab dah banyak kasi support dekat aku. Aku tak sabar nak tunggu kau datang sini. Nanti aku belanja ABC Frado ya!

First week dekat sini macam hampeh. Kena bangun awal pukul 5.30 pagi memang adat la kan time orientation week. Ini kalau dekat rumah memang aku tengah sedap bergolek dalam selimut lagi. Dah la kena beratur nak rebut shower (Hehehehe so mengada-ngada!) Minggu Destini Siswa ni sumpah bosang gila wei. Bosan gilaaaaa! And one thing yang aku cannot brain is kitorang kena pakai baju kurung (all the time) dengan kasut sukan. HOI INI TAK LAWAK OKAY, INI HODOH NAMANYA! So aku pakailah sport shoes aku yang color pink terang yang satu UiTM boleh nampak tu. LOL! Dah la aku tak bawak sneakers sebab barang dah banyak. Pemudahcara (PM) semua hekeleh kekwat semacam, rasa nak tampor je. Ingat aku taktau ke korang join jadi PM sebab nak merit nak stay kolej next sem. Ada jugak PM yang okay mcm Kak Aina. Budak Law jugak. Siap offer nak ajar subjek Contract Law and Malaysia Legal System lagi. 

Apart from that, aku dapat ramai kawan baru yang sangat sempoi! AYU, TIMAH & FARAH. Depa ni la geng aku (dengan SEHA) berkepit ke sana-sini sepanjang MDS ni. Ayu ni roommate aku. Budak katil sebelah. Dia ni budak Negeri Sembilan. Uuumangai, dialek NS dia pekat oih! Kitorang boleh jadi geng sebab sama-sama minat SS501! HAHAHAHA Si Timah pun roommate aku. Dia katil depan Ayu. Typical budak KL yang social, rambut karat and kaya. Kalau tak kenal, korang mesti ingat dia ni budak bermasalah & sombong. Tapi sebenarnya dia ni bongok korang tau tak. Tingtong 24/7. Oh bilik aku ada 4 orang. Budak yang depan katil aku tu tak mesra alam sangat. Dia pun ada geng dia sendiri dari sekolah. And lastly Farah. Farah ni budak TESL. Boleh jadi geng sebab dia ni kawan si Timah and masuk air jugak. Kadang-kadang dia boleh jadi blur tahap dewa and bimbo. 

Geng aku sorang-sorang perangai tingtong. Timah la yang paling kelakor. Dua malam lepas kitorang lapar gila masa tengah taklimat kolej. So Timah and Seha keluar dewan (dengan alasan nak pergi toilet) and pergi tapau dinner untuk kitorang semua. Dah pukul 10, kedai pun dah nak tutup. Tapi nasib baik ada 1 kedai tu bukak lagi. Depa pun tapau la ENAM (6) BUNGKUS NASI GORENG KAMPUNG & TELUR GORENG. And depa bayar RM4.00 je for all. Murah nak mamppp kan?! Brother kedai tu cakap dia nak habiskan nasi goreng yang dok ada tu. Jadinya dia charge harga untuk sebungkus nasi goreng kampung je, yang selebihnya kira sedekah. Mungkin jugak sebab brothr tu kesian pulak tengok muka si Timah and Seha tahan lapor. Terima kasih bang, semoga murah rezeki Abang. Kami doakan business Abang rancak lepas ni. Aammmiiiinnn...

Time Timah and Seha keluar, aku, Ayu and Farah dah tak senang duduk dah. Macam cacing kepanasan dah kitorang duk tunggu depa balik. Risau jugak kalau depa sesat sebab dekat luar tu gelap. Satu lagi risau kantoi dengan PM yang depa ni skip taklimat. Sudahnya Seha text aku and bagitau jumpa dekat bilik je. Sampai je bilik terus bantai gelak kaw-kaw punya bila dengar kisah menyayat hati Timah and Seha. Time nak balik ke dewan lepas tapau makanan, si Timah terpeleot jatuh longkang sebab gelap. Nasib baik nasi tak terjun ke dalam longkang sekali. Kalau tak aku benamkan Timah dalam longkang buat kali kedua. HAHAHAHAHAAHAHA

So hari ni cuti long weekend. Semalam bila semua roommates and geng decide nak balik rumah, aku pun terpanggil nak balik Kuale jugak. Tak dapat balik rumah sendiri pun takpa daripada kena duduk bilik macam bodoh. Dah la laptop, tv radio semua takda. Mati kutu aku dibuatnya. Serius rasa macam nak menangis bila kena tinggal sorang-sorang. Lagi-lagi semalam battery fon aku flat terus and aku tak bawak charger. Selama ni pinjam roommate punya je. Aku tak dapat nak contact sesapa. Semua budak yang tanya semua pakai phone Sony. Alahai..... Lastly dapat pinjam charger budak depan bilik, Ikha. Ikha ni dulu classmate masa aku tuition PMR. Selama ni aku tak perasan dia duduk depan bilik aku. -.-" So ignorant la aku ni.

Bila dah berjauhan dari family and kawan-kawan ni buat aku terfikir yang aku tak boleh nak main-main huha huha macam dekat sekolah dulu dah. (Cewaaahhh muhasabah diri la konon) Orang cakap study law ni susah. Indeed. Kalau tak struggle jangan harap la ada sinar nak sambung degree LL.B. So korang, wish the best for me okay! Love uolss!




P/s: Rasa macam mimpi je dah jadi budak Universiti!

Friday, May 14, 2010

Demam

Huhuhuuu... HI! Malam ni aku memang rajin nak post entry sebab minggu ni memang boring. Kawan-kawan dah ramai yang pergi matriks. Malam hari yang aku pergi buat medical check up kelmarin tu aku demam. Tapi tak teruk pun. Maybe sebab petang tu ada terkena hujan sikit masa pergi kedai. Aku tak bagitau dekat Mak pun yang aku demam. Aku tidur je dalam bilik. Biasalah, demam mengada-ngada ni malas lah nak susahkan orang lain.

Bila bercakap pasal demam ni, buat aku jadi teringat masa aku Form 4 dulu. Aku demam masa bulan puasa. Itupun gigih naik ke Matriks Gopeng semata-mata nak pergi bazar ramadhan dia, nak beli ikan pari bakar. Uishhh sedapnya sambal dia! Ni semua sebab dah tak lalu nak makan lauk DM (read: sup ikan mati lemas, ayam goreng rempah berbulu & sayur celup air panas). Lepas berbuka terus sakit kepala and badan jadi panas. Masa prep tidur je. Esoknya pergi klinik MA bagi MC dan dibenarkan balik rumah. Masa tu hari Rabu ya hihihihihhiiiii....(Yes boleh cuti lama dekat rumah!) MA tu bagi MC sebab dia ingat aku ada allergic sakit kulit yang boleh berjangkit ke orang lain. Dia taktau yang tangan aku memang akan jadi merah-merah kalau terkena aircond. Jadinya petang tu jugak aku call Abah suruh amek dekat hostel lepas meeting AJK Rumah Nilam. The saddest part was, aku tak dapat duit raya dari Pengetua sebab balik awal. TT___TT


Masa Form 5 pulak aku demam teruk sampaikan terpaksa quarantine daripada bercampur dengan orang lain. Memang horror la masa ni. Dah la tengah minggu trial exam SBP satu Malaysia. Satu sekolah pulak kena virus demam. Puncanya Ketua Umum terkena jangkitan H1N1. Ye la masa tu tengah hangat isu H1N1 ni and sekolah aku is the 1st hostel yang terjebak. Almost semua student demam. Aku antara orang terakhir yang kena. Pagi tu aku jawab paper 2 Addmaths. Itu pun aku jawab setengah jam je. Selebihnya aku ulang alik pergi toilet muntah and tidur. Lepas habis paper aku terus balik dorm nak tidur. Paper 1 aku tak jawab pun sebab tak larat nak bangun. Sampai ke malam, demam tak kebah jugak. Badan makin panas. Orang lain pergi prep, aku duduk dalam dorm sesorang sampai lah warden datang. Warden papah naik kereta nak pergi bilik quarantine yang cuma berapa tapak je dari blok hostel. Dan aku pulak yakin je free hair keluar dorm. Dekat bilik quarantine warden kasi 1 botol air 100 plus, bagi makan ubat (yg lepastu aku luah and buang dalam tong sampah) and tolong basahkan towel letak atas dahi. Lepastu lumurkan air asam jawa dekat kepala. Tetiba wujud rasa bersalah dekat warden sebab aku suka tidur masa kelas dia. HAHAHAHA... Bila check suhu, 38 degree. Makaaaaaih no wonder la macam nak pecah kepala ni, panas bukan main.

Esoknya orang semua amek exam Bio and again aku skip. Aku tidur dekat bilik. Bila terjaga, terkedek-kedek aku berjalan kaki balik dorm nak mandi, amek baju apa semua. Ye la malam tadi kan datang sehelai sepinggang je. Lepas mandi nurse datang check suhu. Suhu naik lagi sampai 42 degree. Aku dah sakit kepala sangat and malas nak dengar dah nurse tu cakap apa. Yg aku dengar, aku kena admit ke Hospital Kampar. Oh damn it, hospital tu haunted and terpinggir! Nurse bagi minum air kelapa and letak cool fever. Then check suhu, alhamdulillah turun ke 38 balik. Tak jadi admit.

Effect dari demam tu memang kaw-kaw punya. Aku tak lalu nak makan nasi. Sehari ada lah 2 suap je aku makan. Aku tak boleh minum air kosong sebab tekak rasa pahit. Almost seminggu aku minum air kotak oren drinho tu. Siang malam itu je la yang aku telan. Aku tak makan and kesannya, aku turun 4kg dalam masa seminggu. Eh sudah lah, banyak pulak masa nak mengenang kisah demam dulu-dulu kan. BYE!






p/s: AKU BENCI UBAT!

Tuesday, May 11, 2010

Wohooooo!

It has been a long..long...long...long...time dat i didn't visit my blog. yeah, da bersawang blogku. sorry guys..i didn't have much time+mood 2 spend my xtra time 2 write diz.. tp tbe2 arini tbe2 tergerak lak ati ni nk post new entry. dlm mase sebulan ni..huh! mcm2 da terjadi.


Fistly, dpt twrn msuk KOLEJ MATRIKULASI GOPENG. I feel glad for that. tenkiu KPM! tp nape msti gopeng?? x msuk dlm list mtrx plihan aku pon. w.t.fish!!
Secondly, havin fun with seha n ikha. kitorang pg sunway lagoon! 1st time pg tmpat ni.



.

Thirdly, dpt twran upu. ASASI UNDANG-UNDANG KPTM (E0600) UiTM Shah Alam.Fourthly, I drove myself to my hometown! a big yeay 4 me!! bkn sng kan? Kau mampu drive manual car dari K.Kangsar ke K.Kurau? *tiup kuku*Fifthly, kuar jln2 ngan anisyu n husni. tnx husni sb blanje aku!Sixthly, bju nk msuk u da siap djahit!! credit 2 auntie wong! but ade lg 2psg x anta lg.


p/s: x saba nk msuk u!