Saturday, December 11, 2010

Friends, They Come & Go

Aku tak tahu apa motif aku type entry ni sebenarnya. boring sebab tak tahu nak buat apa malam-malam buta agaknya. tak pun aku rasa aku rajin sebab masih tak mengantuk. tak. aku sebenarnya nak cerita pasal seseorang...

Hai! kau asal mana? oooo...aku kuala kangsar je. aku pun freshie macam kau jugak la. :) nak panggil apa ni? aku zaza..*handshake+smile* tak boleh lupa kot moment kita mula-mula kenal dulu. aku ingat lagi kau duduk sebelah aku dalam kelas kat barisan paling belakang. mula-mula memang rasa agak awkward. tapi lama-lama kita jadi kawan. pernah lah merasa jadi best friend kau. eventhough tak lama, tapi berjaya jugaklah create long term memory kat cerebrum aku yang dah lemah dengan calculus ni.

Okay, ramai yang tak suka kita since kita berkawan. aku dah lama tahu tu. tapi aku peduli apa. aku suka je berkawan dengan kau. sebab masa tu kau je yang sekepala dengan aku. kau je yang paham perangai dan masalah aku. hidup aku biar aku yang tentukan. ni hidup aku bukan hidup diorang yang nak menyibuk ye dak? suka hati aku lah nak cakap dan buat apa yang aku suka. aku bukan kacau hidup diorang pun. negara kita kan ada freedom of speech. jangan sampai aku bukak cerita pasal fundamental liberties pulak =,='

Aku jealous dengan kau sebab kau pandai buat kad. English kau lagi hebat daripada aku. Admaths kau excellent tak macam aku. tapi aku happy sebab kau selalu ajar aku buat benda tu semua. 1 benda yang kau tak boleh buat, balut buku! aku yang ajar kau. but then lama-lama kau balut buku lagi cantik dari aku punya. sheeeesh!

Kau dah lupa ke kita selalu balik rumah sama-sama dulu? kau dropkan aku kat Medan Gopeng. kau ajar aku buat essay BI. kau ajar aku Admaths. kau selalu tunggu aku nak pergi kelas sama-sama. aku suka baring-baring atas katil kau! aku selalu borrowed hair dryer kau kalau dah terlambat nak pergi prep and rambut pulak masih basah masa tu. aku suka baling-baling nemo kau. wahahaha...hah, kita suka pergi bazaar setiap hari dalam bulan puasa sebab ikan bakar matrix tu sgt sedap! kita makan nasi sama-sama dengan sambal ikan bilis yang mak kau packed kan untuk kau. kita beli kek secret recipe and makan sama-sama kat tepi tangga aspuri. konon berpicnic tengah malam la. pastu kita suka amek gambar sama-sama. dan kita pernah tukar-tukar baju kurung kan? kau ingat tak? kau ingat tak? ke kau dah lupa ke semua tu? sampai hati kau..... :(

Tapi setahun lepas tu hubungan kita jadi tak berapa nak baik. maybe sebab salah aku jugak kot. tapi lepas tu kita jadi okay balik lepas kes purse aku hilang tu selesai. kita punya lah beriya mintak maaf kat dalam bilik tv aspuri. padahal hari-hari sebelum tu masing-masing punyalah ego nak mati. dalam kelas duduk sebelah-menyebelah lagi tu. tapi aku sumpah happy bila kita kamceng balik macam masa mula-mula kenal!! tapi entah kat mana silap yang aku pun tak tahu, kita makin berjauhan semula. kadang-kadang aku agak touching dengan kau. sampai lah waktu dah nak habis sekolah pun kau masih berjauhan dari aku lagi. tersentap aku. tapi aku boleh buat apa pun kan..... dan last moment aku tengok kau secara live pun waktu petang tu. lepas salam and hugged, kau blah dan aku dah tak jumpa kau lepas tu sampai hari ni. cuma satu je mesej yang aku hantar kat handphone kau mintak kau jaga diri baik-baik kat tempat yang jauh gila tu. tapi bila tak lama lepas tu aku dapat berita pasal kau. aku memang shocked gila. rasa sedih dan kecewa pun ada gak sebab kau kawan baik aku kot. aku admit kadang-kadang mulut aku ni agak tak ada insurans. maybe ramai orang tak puas hati dengan aku. tapi, inilah diri aku yang sebenar. aku tak boleh nak sorokkan apa yang aku rasa. itulah cara aku nak express perasaan aku.

back to the story, so aku decided nak diamkan diri and tak contact pun kau. bila teringat kat kau aku usha lah balik gambar kita waktu sekolah tu. almost semua album gambar sekolah aku penuh dengan muka kau je. nasib baik lah tak ada limit nak letak muka orang dalam computer aku kalau tak muka kau mesti dah kena block. dalam handphone pun muka kau still ada. tak pernah pun didelete. kadang-kadang rasa tak sampai hati. paling aku terkejut bila kau removed aku dari MS la. tapi tu okay lagi. aku tak heran pun sebab masa tu aku dah mula menggilai FB. tapi lepas tu FB aku pulak kena block. aku tak boleh nk buat apa lah. cuma kadang-kadang bila aku teringat kat kau, gambar-gambar sekolah je lah yang ada jadi bahan. tak pun memori-memori kau dan aku yang masih ada dalam otak ni jadi peneman. memang betul orang cakap, nak buat kawan yang betul-betul boleh jadi kawan memang payah. selalunya ambil masa bertahun-tahun. tapi kalau nak putus sahabat, ambil masa tak sampai seminit pun. hurmmmm...entah lah. eh, rasa macam dah banyak aku mencarut kat sini. orang cakap benda yang dah lepas tak payah sibuk-sibuk nak dikenang balik. lastly, maafkan aku atas segala salah aku...kalau ada. aku betul-betul sedih atas apa yang dah jadi kat kita. sumpah sampai sekarang aku masih tak boleh lupa dekat kau. tak kisahlah kalau air mata ni tumpah tiap kali usha balik gambar-gambar kita bersama. janji aku tak rasa teruk sangat bila kau dah tak nak kawan dengan aku. aku harap kalau kau still nak jadi kawan aku...aku sentiasa tunggu kau. this year tak dapat nak wish birthday kau sebab aku tak tahu macam mana nak wish. and one more thing, aku dah lama memaafkan kesalahan kau...pun kalau ada. terima kasih atas memori persahabatan kita yang banyak bagi kesan kat hati aku ni. kau dah ajar aku erti persahabatan yang sebenar... TERIMA KASIH! :)

p/s: aku saja tulis pasal kau sebab aku tahu kau tak akan baca entry ni. tapi kalau kau terbaca pun aku harap kau faham apa yang aku cuba sampaikan. imy.

10 comments:

  1. sape eh? seha ke? knp ak blur smcm ni. urgh.

    ReplyDelete
  2. kte mcm tahu je sape kak zaza...kte doakanlah si dia itu brubh ye...amin...

    ReplyDelete
  3. teyna: apsal kau lampi sangat ni? mesti dok menghitung hari nak balik malaysia kan3? ala siapa lagi..cepat2 pikir!

    k-run: dia memang dah berubah kot... :)

    ReplyDelete
  4. wey ak tataw speeeeeeeee. urgh. sape sape? ko pm ak kt fb la.
    ak nk balik mesia x sabarrrr/

    ReplyDelete
  5. aduhai teyna.... -.-'
    sabar je lah
    haha

    ReplyDelete
  6. ape la teyna.aku bace first perenggan pon dah taw sape.haha.
    zaza:bukan ko sorg je pnah rase camni wey..tp xpe skrg die mcm dah berubah sket..n aku pernah je sembang ngan die kt sini..

    ReplyDelete
  7. untong la leya..ko bespren dia

    ReplyDelete
  8. k.piqah...
    kite paham prasaan tu,besfren kte pown wat camtu gak,walopown x seterok dye...
    kte doakan la dye brubah yer...
    tringat zaman kte gosip2 kt katel dlu...
    n zaman k.pikah hv fun ngan dye...
    sigh...

    ReplyDelete
  9. ajlaa: i feel shattered every time remembered it back. sigh too..

    leya: at least dia okay dengan kau. dengan aku ni... :/

    ReplyDelete